Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Δημοφιλείς Προορισμοί
ΛΙΜΝΗ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΥΡΓΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΦΕΙΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΔΑ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΔΡΥΟΔΑΣΟΣ ΦΟΛΟΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΪΑΦΑΣ ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΚΑΙΑΦΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΟΥΡΟΥΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΙ ΚΟΤΥΧΙ - ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ (Πηγή: Χρήστος Παναγιώτου)
ΠΥΡΓΟΣ
 

ΛΑΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

 

Ο Δήμος Πύργου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου 2011 προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Πύργου, Ωλένης, Βώλακος και Ιαρδάνου, οι οποίοι αποτελούν τις δημοτικές ενότητες του νέου Δήμου. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 455.12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του 51.777 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Πύργος. Η δημοτική ενότητα Πύργου είχε (πραγματικό) πληθυσμό 34.902 κατοίκους (απογραφή 2001) και σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εξής κοινότητες: Ηλείας, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Ηλία, Αγίου Ιωάννου, Αμπελώνος, Βαρβασαίνης, Βυτιναίικων, Γρανιτσαίικων, Ελαιώνος, Κατακόλου, Κολιρίου, Κορακοχωρίου, Λασταίικων, Λεβεντοχωρίου, Μυρτέας, Σαλμώνης, Παλαιοβαρβασαίνης, Σκαφιδιάς & Σκουροχωρίου.

Η ιστορία της πόλης του Πύργου

Ο Πύργος εμφανίζεται ως πόλη το 1687, με το τέλος του πολέμου μεταξύ Ενετών και Τούρκων. Ο ιδρυτής της σύγχρονης πόλης, Τσερνοτάς, έχτισε στο λόφο του Επαρχείου ένα μεγάλο πύργο και από εκεί η πόλη πήρε το όνομα της. Η σημερινή πόλη ταυτίζεται με τους αρχαίους Λετρίνους που ζούσαν στην περιοχή. Κατά την αρχαιότητα σημαντικό κέντρο αποτελούσε η πόλη Ήλις που είχε την εποπτεία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Πύργος σήμερα

Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του νομού Ηλείας και έχει 23.300 κατοίκους περίπου, και απέχει 310 χλμ. από την Αθήνα.Ο νομός Ηλείας αποτελεί ιδανικό προορισμό αφού συνδυάζει καταπληκτικές παραλίες (Κυλλήνη, Κουρούτας, Καϊάφας) και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η αρχαία πόλη της Ολυμπίας και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα της κλασσικής περιόδου αφού στην Ολυμπία τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες ενώ στις Βάσσες, ο ναός φαίνεται πως περιστρέφεται μαζί με τον άξονα της γης. Πολλά είναι και τα αξιοθέατα στην πόλη του Πύργου, κυρίως κτήρια νεοκλασσικά, εκκλησίες και μοναστήρια με ιστορική σημασία. Το σημερινό δημαρχείο της πόλης που στεγάζεται στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, η Δημοτική Αγορά, το Νοσοκομείο και τα κτήρια των τραπεζών Εθνική και Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούν όμορφα δείγματα νεοκλασσικών. Λίγο έξω από την πόλη μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μοναστήρια της Παναγιας Εισοδιώτισσας (6χλμ.), της Ζωοδόχου πηγής (9 χλμ.) και της Παναγιας της Κρεμαστής (11 χλμ.) που παρουσιάζουν έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον.Τέλος, στο σημερινό Επιτάλειο 7 χλμ. από τον Πύργο υπάρχουν ερείπια ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων της αρχαίας πόλης. Επίσης σε λόφο κοντά στο χωριό βρέθηκαν λείψανα προϊστορικών χρόνων, εδώ τοποθετείται και η ομηρική πόλη Θρύον ή Θρυόεσσα. Λίγο μακρύτερα σε απόσταση 17 χλμ. από την πόλη του Πύργου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ωλένης που κατοικούνταν από τη Μυκηναϊκή εποχή.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ
ΖΑΧΑΡΩ-ΚΑΪΑΦΑΣ
ΚΑΤΑΚΟΛΟ
ΚΥΛΛΗΝΗ ΓΛΑΡΕΝΤΖΑ
ΔΡΥΟΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ
ΚΟΤΥΧΙ - ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Δρομολόγια Λεωφορείων
Ακτοπλοϊκά Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Αξιοθέατα
Μνημεία
Μουσεία / Αρχαιολογικοί Χώροι
Ναοί-Μοναστήρια
Δημοφιλείς Προορισμοί
  Τοπικά Νέα / Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ
Επικαιρότητα
  Επιμελητήριο Ηλείας