ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΟΜΟΥ   /   ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Βασικοί Δείκτες Ανεργίας
10/01/2012
ΠΗΓΗ: ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Ο.Α.Ε.Δ. (Επεξεργασία: DATA RC)

Γράφημα 1. Μέσο Ετήσιο Ποσοστό Ανεργίας στο νομό και στη χώρα και στην Ε.Ε.-27 (2004-2009)

anerg_1_F28270.jpg

Στο πλαίσιο της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, η ΕΛΣΤΑΤ πραγματοποιεί, κάθε χρόνο, εκτιμήσεις για το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας του προηγούμενου έτους, σε επίπεδο νομών .

Για το 2012, το ποσοστό ανεργίας στο νομό Ηλείας ήταν 13,3%, τη στιγμή που ο μ.ο. της χώρας ήταν 24,3% και ο μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10,4%. Μεταξύ των ετών 2008-2012, το ποσοστό ανεργίας στο νομό Ηλείας αυξήθηκε κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, η αύξηση σε επίπεδο χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερη (16,6 ποσοστιαίες μονάδες).

Γράφημα 2. Μηνιαία εξέλιξη των ανέργων αναζητούντων εργασία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη χώρα

anerg_2_F28293.jpg

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Μάρτιο του 2013, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν ενεργά εργασία ανήλθε στις 63.071σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) και στις 870.150 σε επίπεδο χώρας.

Διαχρονικά παρατηρούμε ότι, ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει συνεχείς αυξήσεις, σε επίπεδο Π.Δ.Ε., κατά το πρώτο επτάμηνο του 2012. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2012 σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του αριθμού των ανέργων στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Οι επόμενοι μήνες εμφανίζουν πάλι αυξητική τάση με εξαίρεση το Νοέμβριο, οπότε και παρουσιάστηκε μικρή μείωση. Οι τρεις πρώτοι μήνες του 2013 χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες αυξήσεις του αριθμού των ανέργων.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο χώρας, το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφονται συνεχείς αυξήσεις του αριθμού των ανέργων, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο 2012 παρουσιάζονται οριακές μειώσεις κατά 0,9% και 0,3% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2012 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε, ενώ τον Αύγουστο σημειώθηκε μείωση κατά 1% και τον Σεπτέμβριο κατά 1,8%. Τους επόμενους μήνες του 2012 σημειώθηκαν μικρές αυξήσεις του αριθμού των ανέργων, ενώ αρκετά μεγαλύτερες ήταν οι αυξήσεις που ακολούθησαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2013.

Γράφημα 3. Ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανά μήνα

anerg_3_F28315.jpg

Στο γράφημα παρουσιάζονται στοιχεία για τις ροές εισόδου και εξόδου από την απασχόληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τα στοιχεία αφορούν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Παρατηρούμε ότι το Φεβρουάριο 2013 σημειώθηκαν 2.681 απολύσεις, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή οικειοθελείς αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν 2.393 προσλήψεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης είναι αρνητικό, με καθαρή μεταβολή -288 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2013.

Σε ολόκληρη την εξεταζόμενη περίοδο, από τον Ιανουάριο 2012 και έπειτα, σημειώνονται συνεχείς μειώσεις των θέσεων εργασίας στην Π.Δ.Ε., με εξαίρεση τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2012.

Αθροίζοντας τις μηνιαίες μεταβολές στο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2012 - Φεβρουαρίου 2013, η συνολική μεταβολή είναι αρνητική, με απώλεια 1.753 θέσεων εργασίας. Αυτή είναι η καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ