ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Οδικός Χάρτης Διευκόλυνσης Εμπορίου 2022 - 2026
29/06/2022
ΠΗΓΗ: https://agora.mfa.gr

 
 
8_F65048983.jpg
 
ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ
 

Σημεία Παρέμβασης Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Σμυρλή, στη 3η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, συγκάλεσε, ως Συντονιστής, τη 3η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Συμμετέχοντες ήταν ο Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Γ. Γ. Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιος Πιτσιλής, ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γ. Γ. Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ιωάννης Ξιφαράς, o Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, καθώς επίσης και Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο για τη διευκόλυνση του εμπορίου συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στη συλλογική προσπάθεια για ενίσχυση της εξωστρέφειας που αποτελεί κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης, αναφέροντας ότι η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας μας λειτουργούν προς όφελος των εξαγωγέων, ενώ αποτελούν και ισχυρό κίνητρο για επενδυτές.

Επισημαίνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής εγκρίθηκε ομόφωνα ο Οδικός Χάρτης Διευκόλυνσης Εμπορίου 2022-2026, ο οποίος διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: (α) τη θεσμική διακυβέρνηση της διευκόλυνσης του εμπορίου, (β) την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των προ-τελωνειακών διαδικασιών, (γ) την υλοποίηση της ψηφιακής ενιαίας θυρίδας εξωτερικού εμπορίου και (δ) την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.

Εντός του πλαισίου αυτού, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι αναπτύσσονται 21 δράσεις, για τις οποίες η Ομάδα Εργασίας έχει ορίσει δείκτες απόδοσης. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην καθιέρωση και ανάπτυξη της ενιαίας θυρίδας εξωτερικού εμπορίου, την ενίσχυση της συνεργασίας με παραγωγικούς / εξαγωγικούς φορείς, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, την προώθηση της συνεργασίας με όμορες χώρες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών συνεργειών μεταξύ δημοσίων φορέων προς όφελος των εξαγωγέων.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε, τέλος, στην πρωτοβουλία επέκτασης των πράσινων λωρίδων (Green Lanes) – οι οποίες αποτελούν λωρίδες ταχείας διακίνησης βασικών αγαθών - μεταξύ των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών μελών ΕΕ που γειτνιάζουν με αυτές. Εστίασε δε στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ως γειτνιάζον κράτος μέλος με δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΟΔΙΚΟΣ_ΧΑΡΤΗΣ_ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ_ΕΜΠΟΡΙΟΥ_2022_2026

 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ