ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Παραγωγή και εμπορία οίνου στην ΕΕ
21/11/2019
ΠΗΓΗ: https://ec.europa.eu/eurostat

Παραγωγή και εμπορία οίνου στην ΕΕ

 

 

Wine_trade_2018_F745657333.jpg

 

Αυτή την εβδομάδα, οι λάτρεις του κρασιού θα γιορτάσουν την Ημέρα του Beaujolais Nouveau (21 Νοεμβρίου) - οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε τα τελευταία στοιχεία για τους σημαντικότερους εξαγωγείς και εισαγωγείς οίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το 2018, η πωληθείσα παραγωγή οίνου (συμπεριλαμβανομένου του αφρώδους οίνου, του λιμένα και του γλεύκους σταφυλιών) στην ΕΕ ήταν περίπου 15 δισεκατομμύρια λίτρα. Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί ήταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.  

Εμπορία των οίνων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, 2018 

Κορυφαίος εξαγωγέας: Γαλλία 

Το 2018, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν 22,7 δισεκατομμύρια (€) οίνου. Πάνω από το ήμισυ αυτού του οίνου εξήχθησαν σε χώρες εκτός της ΕΕ (11,6 δισ. Ευρώ, ή 51% των συνολικών εξαγωγών οίνου), κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες (3,8 δισ. Ευρώ ή 33% στις εξαγωγές εκτός ΕΕ) Ελβετία (1,0 δισ. Ευρώ, 9%), Κίνα (1,0 δισ. Ευρώ, 8%), Καναδάς (0,9 δισ. Ευρώ, 8%), Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ (και 0,8 δισ. Ευρώ, 7%). 

Η Γαλλία ήταν μακράν ο κορυφαίος εξαγωγέας οίνου, με εξωκοινοτικές εξαγωγές ύψους 5,4 δισ. Ευρώ το 2018, που αντιπροσωπεύουν το 47% των εξωκοινοτικών εξαγωγών κρασιού των κρατών μελών της ΕΕ. Ακολούθησαν η Ιταλία (3,1 δισ. Ευρώ, 26%) και η Ισπανία (1,2 δισ. Ευρώ, 10%).  

Κύριος εισαγωγέας: το Ηνωμένο Βασίλειο 

Όσον αφορά τις ροές των εισαγωγών, τα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν το σύνολο των 13,4 δισ. Οίνων το 2018. Μόνο το 20% προέρχονταν από χώρες εκτός της ΕΕ, κυρίως από τη Χιλή (0,6 δισ. Ευρώ, το 22% των εισαγωγών εκτός ΕΕ) , Την Αυστραλία (0,45 δισ. Ευρώ, 17%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (0,43 δισ. Ευρώ, 16%), τη Νότια Αφρική (0,4 δισ. Ευρώ, 15%) και τη Νέα Ζηλανδία (0,37 δισ. Ευρώ, 14%). 

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας οίνου ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (1,2 δισ. Ευρώ ή το 47% των εισαγωγών εκτός ΕΕ της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (0,3 δισ. Ευρώ, 11%), τις Κάτω Χώρες 0,2 δισ. Ευρώ, 9%) και τη Γαλλία (0,2 δισ. Ευρώ, 8%).

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ