ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εκτιμήσεις επιπτώσεων Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε. – Ιαπωνίας
20/07/2018
ΠΗΓΗ: Πρεσβεία της Ελλάδος Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τόκυο

Εκτιμήσεις επιπτώσεων Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε. – Ιαπωνίας

32_F2017891396.jpg

Όπως γνωρίζετε, στις 17/7 υπεγράφη η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας (EPA) Ε.Ε. – Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές 2019 οπότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της. 

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώνουμε τα εξής:

• Το σημαντικότερο τμήμα των παραχωρήσεων της Ε.Ε. αφορά την ευκολότερη πρόσβαση των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά κυρίως με την σταδιακή μείωση των δασμών. Η χώρα μας δεν διαθέτει παραγωγή οχημάτων, επομένως δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική βιομηχανία. Η μείωση δασμών θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής πώλησης των οχημάτων ιαπωνικής κατασκευής, επομένως σε ωφέλεια για τους Έλληνες καταναλωτές. Ωστόσο, τυχόν αύξηση των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην Ελλάδα θα συνεπάγεται αύξηση των εισαγωγών, περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και μεγαλύτερη εκροή συναλλάγματος. Δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις για το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην ΕΕ, συνεπεία της Συμφωνίας.

• Η ιαπωνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει θετικά στις ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας. Ακριβείς εκτιμήσεις δεν είναι δυνατές έως ότου δοθούν στην δημοσιότητα οι προβλέψεις της Συμφωνίας ανά κατηγορία προϊόντος.

Ωστόσο, επισημαίνουμε τα εξής:

-  Κονσέρβες φρούτων (δασμός 12%-15%)

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017, αθροιστικά για τις διάφορες κατηγορίες φρούτων, σε €7,6 εκ. Οι εισαγωγικοί δασμοί θα μηδενισθούν εντός 6ετίας από την θέση της συμφωνίας σε ισχύ.

- Οίνος: (δασμός 15% και άνω)

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017 σε €600 χιλ. Οι εξαγωγές μας έχουν τριπλασιασθεί κατά την τελευταία τετραετία και τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2018 δείχνουν συνέχιση της ανόδου. Στην Συμφωνία προβλέπεται μηδενισμός του δασμού από την πρώτη ημέρα ισχύος της, επομένως θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική ωφέλεια, δεδομένου ότι τα έτη 2018-2019 αναμένεται να συνεχισθεί το πρόγραμμα προώθησης που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

- Τυρί: (δασμός 29,8%)

Το 2017 οι εξαγωγές τυριών ανήλθαν σε 262 χιλ.€ και αφορούσαν κατά 90% φέτα. Η προβλεπόμενη παροχή προστασίας στην φέτα αναμένεται να σταματήσει τις πωλήσεις άλλων τυριών με την επωνυμία «φέτα», πάντοτε από αγελαδινό γάλα και σε χαμηλότερη τιμή από την ελληνική, επομένως η φέτα της χώρας μας θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα και πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών.

- Γιαούρτι: (δασμός 29,8% + 915 γεν ή περ.7€/κιλό)

H Συμφωνία δεν επηρεάζει το ύψος του δασμού και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή τουλάχιστον την επομένη πενταετία. Ο πολύ υψηλός δασμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, ενώ την τελευταία τριετία αναπτύχθηκε η αγορά στραγγιστού γιαουρτιού ελληνικού τύπου αποκλειστικά με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017 σε μόλις €33 χιλ. από €64 χιλ.€ το 2016.

- Προϊόντα σοκολάτας: (δασμός 29,8%)

Παρ’ όλο τον υψηλό δασμό, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 88% το 2017 και ανήλθαν σε €323. Προβλέπεται ο σταδιακός μηδενισμός των δασμών σε περίοδο 10 ετών με ευεργετικά αποτελέσματα για τις εξαγωγές μας.

- Ζυμαρικά: (δασμός 30 γεν/κιλό)

Οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 2,3 εκ.€ το 2017, σημειώνοντας μείωση κατά 11% έναντι του 2016. Ο δασμός θα μηδενισθεί σταδιακά εντός δεκαετίας καθιστώντας τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά.

- Ελαιόλαδο:

ο εισαγωγικός δασμός είναι ήδη μηδενικός και δεν υφίστανται μη δασμολογικά εμπόδια, επομένως δεν θα υπάρξουν επιτπτώσεις από την Συμφωνία. Οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 3,7 εκ.€ το 2017 (πτώση κατά 15% εν συγκρίσει προς το 2016)

- Λοιπά τρόφιμα: η γενικότερη μείωση δασμών αναμένεται να επηρεάσει θετικά και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες με το σημερινό καθεστώς επιβάλλονται δασμοί εισαγωγής

Εν κατακλείδι εκτιμούμε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα προέρχονται όχι από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά είτε από την Ιαπωνία είτε από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο κρασί, η Χιλή με δασμό 2% και η Αυστραλία με δασμό 7,8% είχαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, το οποίο τώρα όχι μόνον εξαλείφεται αλλά μάλιστα ο δασμός για αυτές τις χώρες διατηρείται ενώ για τα προϊόντα Ε.Ε. μηδενίζεται.

Αντίστοιχα θετικές θα είναι οι συνέπειες και για άλλες κατηγορίες προϊόντων που εξάγουμε, όπως τα υποδήματα (δασμός 27%, 10ετής περίοδος μηδενισμού δασμών), τσιγάρα (16%, 10ετής περίοδος), κοσμήματα (5,2%), δίχτυα (5,3%), κ.λ.π.

Ο Προϊστάμενος

 

Διονύσης Πρωτοπαπάς

Σύμβουλος Α’ Ο.Ε.Υ.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
510-141EktimiseisgiaepiptoseisEPAEE-Iaponias_F2058470997.docx

 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ