ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Η Παραγωγή Ελαιολάδου στην Τυνησία κατά την Τρέχουσα Ελαιοκομική Περίοδο.
20/01/2017
ΠΗΓΗ: www.agora.mfa.gr

Η Παραγωγή Ελαιολάδου στην Τυνησία κατά την Τρέχουσα Ελαιοκομική Περίοδο

1_F1121449981.jpg

Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ

Ημερομηνία:19/01/2017

Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας

Καθώς η ελαιοκομική περίοδος 2016/2017 στην Τυνησία φθάνει στο τέλος της, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή 100 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου, ποσότητα μειωμένη άνω του 55% σε σχέση με την μέση ετήσια παραγωγή της χώρας, ήτοι 180.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Ελαιολάδου (Office Νational de l'Ηuile – ΟΝΗ, http://www.onh.com.tn) κ. Chokri Bayoudh η πτώση αυτή αποδίδεται στην ξηρασία που έπληξε τη χώρα στις αρχές του προηγούμενου έτους, το δε 80% της παραγωγής προήλθε κυρίως από αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες. Η εξέλιξη αυτή καθώς και το γεγονός ότι το 70% έως 80% του παραγόμενου ελαιολάδου εξάγεται, είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση υψηλών τιμών του ελαιολάδου στην τυνησιακή αγορά.

Η εξαγωγή ελαιολάδου εφετινής εσοδείας που ξεκίνησε το Νοέμβριο 2016 και έφτασε το 15 χιλιάδες τόνους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2016, παρουσίασε επίσης μείωση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Προβλέπεται ότι οι εξαγωγές θα φθάσουν περίπου τους 70 χιλιάδες τόνους για την ελαιοκομική περίοδο 2016/2017.

Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η εγχώρια παραγωγή θα επιστρέψει στον ετήσιο μέσο όρο ειδικά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που καταγράφονται τον εφετινό χειμώνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τυνησία κατά την ελαιοκομική περίοδο 2014/2015 είχε παράγει 340.000 τόνους ελαιολάδου και είχε καταστεί η πρώτη χώρα εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά την Ισπανία. Η Τυνησία είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέταρτη στη γενική κατάταξη των χωρών που παράγουν ελαιόλαδο.

Όσον αφορά συσκευασμένο ελαιόλαδο, ο κ. Chokri Bayoudh ανέφερε ότι η Τυνησία εξάγει σήμερα 20.000 τόνους, ενώ πριν από δέκα χρόνια εξήγαγε το μόλις 2000 τόνους, γεγονός που προέκυψε από την αποτελεσματική κυβερνητική προσπάθεια για την ανάπτυξη της παραγωγής του συσκευασμένου ελαιολάδου και την προώθησή του στις διεθνείς αγορές.

Σε ότι αφορά την πρόληψη των ασθενειών και της απειλής της ελαιοπαραγωγής από το καταστροφικό βακτήριο "Xylella fastidiosa» που μαστίζει την Ιταλία και απειλεί τους ελαιώνες της Μεσογείου ο κ. Bayoudh είπε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για την Τυνησία, η οποία έχει καταρτίσει εθνική στρατηγική πρόληψης και σχετικό σύστημα παρακολούθησης. Σε περίπτωση δε που εμφανισθεί στη χώρα, υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης για την αποκατάσταση των ελαιώνων.

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί για την Τυνησία, την κύρια γεωργική δραστηριότητα και ο ρόλος της είναι κεφαλαιώδης για την τυνησιακή οικονομία και κοινωνία. Η ελιά παρέχει μεταξύ 30 και 40 εκατομμύρια ημερομίσθια ανά έτος, αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη διατήρηση των κοινωνικών ισορροπιών. Η χώρα θεωρείται ως ο ελαιώνας της Βόρειας Αφρικής καθώς διαθέτει 1,8 εκατομμύρια εκτάρια ελαιοκαλλιέργειας με 88 εκατομμύρια ρίζες ελιάς και παραγωγή που φθάνει το 8% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι εξαγωγές ελαιολάδου είναι στην κορυφή της λίστας των γεωργικών εξαγωγών αποτελώντας το 40% του συνόλου.

Η καλλιέργεια της ελιάς προσφέρει απασχόληση σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα παραγωγικών δομών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 57% του συνολικού αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοκαλλιέργειας λαμβάνει χώρα σε ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις και είναι ως επί το πλείστον μικρές και οικογενειακού τύπου.

Οι εκμεταλλεύσεις που είναι μικρότερες από 20 εκτάρια (200 στρέμματα) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εκτάσεων ελαιώνων και απασχολούν το 83% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ