ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία - Οικονομία & Επιχειρήσεις: Δεί δε χρημάτων… και έως εστί καιρός, αντιλάβεσθε των πραγμάτων*.(Δημοσθένης)
11/09/2015
ΠΗΓΗ: http://www.sev.org.gr/

Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία - Οικονομία & Επιχειρήσεις: Δεί δε χρημάτων… και έως εστί καιρός, αντιλάβεσθε των πραγμάτων*.(Δημοσθένης)

9135_F17918.jpg

Η  κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου καλείται να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πληθώρα δεσμεύσεων του Προγράμματος Προσαρμογής. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου και η κατανόηση των εταίρων για περαιτέρω καθυστερήσεις και διευθετήσεις. Διαφορετικά, προς το τέλος Νοεμβρίου 2015 (δες σελ. 2) η χώρα θα βρεθεί και πάλι χωρίς λεφτά στα ταμεία. Συμφέρει, λοιπόν να ληφθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα μέτρα, οσοδήποτε επαχθή και αν είναι, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα δράσεις στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Μόνον, έτσι, θα μπορέσει να απαιτήσει, σε μεταγενέστερο χρόνο, με αξιώσεις και αξιοπιστία, την ελάφρυνση όσων θίγονται αναλογικά περισσότερο από τα μέτρα. Ταυτόχρονα, ο υπέρ πάντων αγών θα πρέπει να δοθεί στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε η οικονομία σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Μόνον έτσι θα αρχίσει η οικονομία να ανακάμπτει και ο κόσμος να βρίσκει δουλειές και οι νέοι ελπίδα. Η χώρα δεν αντέχει πλέον ατέρμονες, στείρες και αντιπαραγωγικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Χρειάζεται διακυβέρνηση στα απλά και τα καθημερινά πράγματα, από ανθρώπους που υπηρετούν με ομοψυχία πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον.

Τον Ιούλιο η εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης εμφανίζεται θετική, στηριζόμενη τόσο σε μια καλή πορεία των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και την παράλληλη συγκράτηση όλων των δαπανών, εκτός μισθών και συντάξεων που συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία. Δεδομένου ότι η επιβολή των capital controls και η αναγγελία του δημοψηφίσματος ώθησε φορολογούμενους και εργοδότες να αποπληρώσουν οφειλές, η πορεία των εσόδων στο υπόλοιπο του έτους παραμένει ασαφής.

Η καταβαράθρωση των εισαγωγών προμηνύει αντίστοιχες εξελίξεις και στις εξαγωγές τους επόμενους μήνες, παρά την ανθεκτικότητα τους τον Ιούλιο, καθώς ειδικά οι εξαγωγές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας βασίζονται συνήθως σε εισαγόμενες εισροές. Σε περιβάλλον αποπληθωρισμού καταγράφονται οι πρώτες αυξήσεις τιμών λόγω των μέτρων αύξησης φόρων ενώ η βιομηχανική παραγωγή, εκτός της ενέργειας όπου αυξήθηκε η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω περιορισμού των εισαγωγών μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καταγράφει μια  σημαντική και ανησυχητική υποχώρηση.

Η χρήση καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών μειώνει την παραοικονομία και ευνοεί την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα η εκτίναξη αυτών των συναλλαγών λόγω capital controls προβάλλει ως μια σημαντική ευκαιρία για την επέκταση  των σύγχρονων μεθόδων πληρωμών στη χώρα. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν το μέσο μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην παραοικονομία (δες σελ. 5).

Διαβάστε το συνημμένο Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία - Οικονομία & Επιχειρήσεις: Δεί δε χρημάτων… και έως εστί καιρός, αντιλάβεσθε των πραγμάτων*.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
weekly_10915_F18062.pdf

 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ