ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τι προτείνει το ΕΚ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς ή παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο
17/08/2022
ΠΗΓΗ: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι προτείνει το ΕΚ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς ή παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο
 
 
 
 
7_F408318299.jpg
 
foto : https://www.europarl.europa.eu/
 
   
Μάθετε πώς θέλει το ΕΚ να αντιμετωπίσει το επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης.

Στις 5 Ιουλίου του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) για να διαμορφώσει την ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία σε επίπεδο ΕΕ και να θέσει πρότυπα για τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που έγειραν οι ευρωβουλευτές είναι η προστασία των χρηστών από επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο.

 

Αφαίρεση παράνομου περιεχομένου με παράλληλη διασφάλιση δικαιωμάτων και ελευθεριών

 

Οι ευρωβουλευτές θεωρούσαν τις εθελοντικές δράσεις και την αυτορρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών ως ανεπαρκείς. Ήθελαν σαφείς, πανευρωπαϊκούς κανόνες για τον έλεγχο περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων μηχανισμών "αναγγελίας και δράσης". Οι κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο μηχανισμός:

 

  • είναι αποτελεσματικός - οι χρήστες θα είναι σε θέση να κοινοποιούν εύκολα στους διαδικτυακούς μεσάζοντες την ύπαρξη δυνητικά παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου, ώστε να μπορούν να το αφαιρέσουν γρήγορα
  • δεν είναι αντικείμενο καταχρήσεων - σε περίπτωση επισήμανσης ή απόσυρσης περιεχομένου, οι θιγόμενοι χρήστες θα ειδοποιούνται και να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε εθνικό όργανο επίλυσης διαφορών
  • σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών, όπως η ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης, έτσι ώστε οι διαδικτυακοί μεσάζοντες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο με συνετό, αναλογικό και αμερόληπτο τρόπο και να μην αποσύρουν περιεχόμενο που δεν είναι παράνομο

 

Αν οι χρήστες δεν συμφωνούν με την απόφαση των πλατφορμών σχετικά με τη νομιμότητα περιεχομένου που παράγεται από τους χρήστες (user-generated content), θα έχουν τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

 

Εκτός από την αφαίρεσή του, το παράνομο περιεχόμενο που είναι ταυτόχρονα εγκληματικό θα πρέπει να υποβάλλεται στις υπηρεσίες δίωξης και τις δικαστικές αρχές. Επιπλέον, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν σοβαρά εγκλήματα στις αρμόδιες αρχές.

 

Τρόποι αντιμετώπισης επιβλαβούς περιεχομένου


Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του επιβλαβούς περιεχομένου, όπως η ρητορική μίσους ή η παραπληροφόρηση, οι κανόνες επιβάλλουν αυξημένες υποχρεώσεις διαφάνειας όσον αφορά τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι ψηφιακές πλατφόρμες.

 

Καλύτερος έλεγχος επί του περιεχομένου

 

Οι κανόνες δίνουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο επί το περιεχόμενο που τους παρέχεται και τη δυνατότητα να εξαιρεθούν εξ ολοκλήρου από αλγορίθμους συγκέντρωσης περιεχομένου. Προβλέπουν, επίσης, την αυστηρότερη ρύθμιση της στοχευμένης διαφήμισης, συμπεριλαμβανομένης της απογορεύσης διαφημίσεων που απευθύνονται στους ανήλικους και χρησιμοποιούν ευαίσθητα δεδομένα (όπως σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία και εθνικότητα).

 

Η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση της για τη νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και για τις ψηφιακές αγορές  στις 15 Δεκεμβρίου 2020. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε και τις δύο πράξεις στις 5 Ιουλίου 2022, κατόπιν σύναψης συμφωνίας με το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες τον Ιούλιο και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές τον Σεπτέμβριο του 2022. Διαβάστε το δελτίο Τύπου (στην ενότητα "Δελτία Τύπου") για να μάθετε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί.

 

Μάθετε περισσότερα για τους νόμους για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές. 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ