ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Η αγορά ελαιολάδου στις ΗΠΑ αλλάζει αργά αλλά σταθερά
23/01/2017
ΠΗΓΗ: Ύπαιθρος Χώρα

Η αγορά ελαιολάδου στις ΗΠΑ αλλάζει αργά αλλά σταθερά

USA1_F731443564.JPG

Η αμερικανική αγορά αποτελεί την «ατμομηχανή» του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου εισάγοντας άνω των 300.000 τόνων (συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνελαίου), ποσότητα που αυξάνει αργά μεν αλλά σταθερά (+6% φέτος).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου η ολοκλήρωση της εμπορικής περιόδου 2015/16 επιτρέπει μια πιο λεπτομερή ματιά και τις εξής επισημάνσεις:

1. Για την Ελλάδα τα νέα είναι σχετικά ευχάριστα καθώς αύξησε σε σύγκριση με πέρυσι τις εξαγωγές της κατά 1.280 τόνους και κατά 3.204 τόνους σε σύγκριση με την περίοδο 2011/12. Αντίστοιχα αύξησε και το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά σε 2,6% από 1,7% πριν τέσσερα χρόνια. Η εικόνα σκιάζεται από το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις γενικά κινούνται σε τόσο χαμηλά νούμερα, ώστε θα χρειαστούν πολλά χρόνια συνεχούς βελτίωσης για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών και ενώ οι ανταγωνίστριες χώρες όχι μόνο στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία), αλλά και στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή (Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία), ακόμη και στην Αμερική (Αργεντινή, Χιλή, ΗΠΑ) συνεχώς προοδεύουν.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα γνώρισε πολύ καλές εσοδείες, σε αντίθεση με την Ιταλία, αλλά και την Ισπανία, οι οποίες είχαν την 20014/15 μια πολύ κακή χρονιά.

2. Στην αμερικανική αγορά έχει παγιωθεί η τάση της συνεχούς υποκατάστασης των εισαγωγών σε μικρές συσκευασίες (

Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί στις ΗΠΑ ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανία τυποποίησης, είτε από θυγατρικές ευρωπαϊκών εταιριών είτε από αμερικάνικες εταιρίες (κυρίως λευκές ετικέτες μεγάλων αλυσίδων διανομής).

Το φαινόμενο αυτό πιέζει τις τιμές και την προστιθέμενη αξία που διεκδικούν οι Έλληνες εξαγωγείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το παρθένο ελαιόλαδο (1509 10 90) η μέση τιμή πώλησης στις ΗΠΑ υπολείπεται του μέσου όρου των υπολοίπων χωρών (εξαιρουμένων των εξαγωγών προς Ιταλία και Ισπανία) με τις εξαγωγές προς ΗΠΑ να επιτυγχάνουν τιμή 4,453 €/κιλό το 2014/15 και 4,484 €/κιλό το 2015/16 έναντι 4,622 κ 4,964 αντίστοιχα των υπολοίπων χωρών (πηγή ΕΛΣΤΑΤ).

3. Η Ιταλία και η Ισπανία ελέγχουν μεν το 80% της αγοράς των ΗΠΑ, όμως η Ισπανία έχει πια κατορθώσει να κατακτήσει την πρώτη θέση με μερίδιο 40,6% έναντι 39,0% της Ιταλίας η οποία όμως διατηρεί σαφές προβάδισμα στις μικρές συσκευασίες, αν και πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για τις 4 «ιταλικές» εταιρίες που έχουν εξαγορασθεί από την ισπανική DEOLEO.

4. Η Ελλάδα το έτος 2015/16 κατάφερε να ανέλθει στην 5η θέση με σύνολο 8.734, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το παρθένο και σε αναλογία 73% από το συσκευασμένο (

5. Μια άλλη πολύ σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τι συνέβαινε πριν 20 χρόνια στις ΗΠΑ, είναι η συνεχής και σταθερή άνοδος του παρθένου (15 09 10) σε σύγκριση με το «ελαιόλαδο», κουπέ/ραφινέ, (15 09 90). Την 2015/16 το μεν παρθένο καλύπτει 226.776 τόνους (68,4%), το κουπέ/παρθένο 87.569 τόνους (26,4%) και οι υπόλοιποι 17.025 τόνοι (5,1%) προέρχονται από το πυρηνέλαιο.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ