ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ....   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συµφωνία-µαµούθ ΕΕ & Ιαπωνίας Καταργούνται οι δασμοί στο 97% των προϊόντων – Ευνοϊκή συμφωνία για κρασιά τυροκομικά κρέατα
20/08/2019
ΠΗΓΗ: www.enterprisegreece.gov.gr

Συµφωνία-µαµούθ ΕΕ & Ιαπωνίας Καταργούνται οι δασμοί στο 97% των προϊόντων – Ευνοϊκή συμφωνία για κρασιά τυροκομικά κρέατα

 

 

9_F37047055.jpg

 

Μια πολύ σηµαντική εµπορική συµφωνία µεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας ετέθη σε εφαρµογή από 1ης Μαρτίου 2019, ενώ στο πλαίσιο αυτής της συµφωνίας στις 15 Μαΐου πραγµατοποιήθηκε στις Βρυξέλες συνάντηση «Στρογγυλής Τραπέζης µεταξύ επιχειρήσεων της ΕΕ και της Ιαπωνίας».

Οι επιχειρήσεις της ΕΕ εξάγουν ήδη πάνω από 58 δις ευρώ σε αγαθά και 28 δις ευρώ σε υπηρεσίες στην Ιαπωνία κάθε χρόνο.

Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΕ οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία στηρίζουν 2.981 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και αφορούν 497 ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Ιαπωνία είναι το ελαιόλαδο, το µάρµαρο και άλλα είδη πέτρας, καθώς και ζυµαρικά, ενώ εκτιµάται ότι η συµφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας µπορεί να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις εµπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές κατά 36 δις ευρώ.

Η συµφωνία καταργεί τη συντριπτική πλειοψηφία των δασµών που καταβάλλονται ετησίως από εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία. Όταν εφαρµοστεί πλήρως η συµφωνία, η Ιαπωνία θα έχει καταργήσει τους δασµούς για το 97% των εµπορευµάτων που εισάγονται από την ΕΕ. 

Βασικά σημεία

Όσον αφορά τιç εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ προβλέπεται:

  • Η κατάργηση των ιαπωνικών δασµών σε πολλά τυριά όπως το Guda και το Cheddar (που σήµερα ανέρχονται στο 29,8%) καθώς και στις εξαγωγές οίνου (επί του παρόντος κατά µέσο όρο 15%).
  • Να επιτραπεί στην ΕΕ να αυξήσει ουσιαστικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ στο χοιρινό κρέας θα υπάρχει αφορολόγητο εµπόριο µεταποιηµένου κρέατος και σχεδόν αφορολόγητο εµπόριο νωπού κρέατος.
  • Να εξασφαλιστεί από την Ιαπωνία η προστασία περισσότερων των 200 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, των αποκαλούµενων γεωγραφικών ενδείξεων (GI) και η προστασία µιας επιλογής ιαπωνικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ.

Η συµφωνία εξασφαλίζει επίσης το άνοιγµα των αγορών υπηρεσιών, ιδίως των χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών, του ηλεκτρονικού εµπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των µεταφορών. Επιπλέον:

  • διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στις αγορές δηµοσίων συµβάσεων 54 µεγάλων ιαπωνικών πόλεων και καταργεί τα εµπόδια στιç δηµόσιες συµβάσεις στον οικονοµικά σηµαντικό σιδηροδροµικό τοµέα σε εθνικό επίπεδο
  • αντιµετωπίζει ειδικές ευαισθησίες στην ΕΕ, για παράδειγµα στον τοµέα της αυτοκινητοβιοµηχανίας, µε µεταβατικές περιόδους έως 7 έτη πριν από την εξάλειψη των τελωνειακών δασµών.

Περιλαµβάνει επίσης ένα ολοκληρωµένο κεφάλαιο για το εµπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη, για την απλούστευση των διαδικασιών για τις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις. 

 

Συνημμένοτο Newsletter του Enterprise Greece, Ιούνιος 2019

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
JUN19_greeknewsletter_F1090841692.pdf

 

toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.iliagora.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στην φωτογραφία 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ