ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ....   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Crowdfunding: Τι ισχύει μετά την ψήφιση του νέου κανονισμού
02/02/2019
ΠΗΓΗ: Αναστασία Μπερμπέρογλου Συνιδρύτρια, Vemagnet​

Crowdfunding: Τι ισχύει μετά την ψήφιση του νέου κανονισμού

how-crowdfunding-works-featured_F821597197.jpg

Το crowdfunding αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης όπου η συγκέντρωση των χρημάτων γίνεται με τη συμμετοχή του πλήθους. Με απλά λόγια, μια επιχείρηση έχει την δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας. παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό της πλάνο στο ευρύ κοινό και συγκεντρώνοντας μικρά ποσά από πολλούς υποστηρικτές.

Το φαινόμενο του crowdfunding, που πρακτικά ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και στην Ευρώπη, με ισχυρότερη παρουσία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τεράστια ποσά για την ενίσχυση τόσο των επιχειρήσεων όσο και κοινωφελών δράσεων.

Στην Ελλάδα, υπήρξαν δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια. Ο νόμος 4351/2015 που αφορά στην διενέργεια crowdfunding καμπάνιας μέσω δωρεάς και ο νόμος 4416/2016 που αναφέρεται στην χρήση του crowdfunding για επενδυτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, προβλεπόταν εκτός των άλλων και οι εξής δυο βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:

Μια καμπάνια (επιχειρηματικό project) μπορούσε να αντλήσει μέχρι 500.000€ ανά χρόνο και η συμμετοχή του επενδυτή δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 5.000€ ανά project και σε κάθε περίπτωση μέχρι το 10% του μέσου όρου των δηλωθέντων με την φορολογική δήλωση εισοδημάτων της προηγούμενης τριετίας ή το ποσό των 30.000€ ανά έτος.

Η ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο του νέου κανονισμού ανοίγει νέους ορίζοντες για το crowdfunding. Μέχρι σήμερα, η εφαρμογή του crowdfunding βασιζόταν σε εθνικές νομοθεσίες, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες της κάθε αγοράς, αλλά καθιστώντας δύσκολη και πολυέξοδη την είσοδο μιας πλατφόρμας σε μια άλλη χώρα.

Με τον νέο κανονισμό, αντικείμενο του οποίου είναι οι πλατφόρμες και όχι τα επενδυτικά εργαλεία, δημιουργείται το πλαίσιο μέσα στο οποία μια πλατφόρμα δύναται να αποκτήσει άδεια παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκεντρώσει κεφάλαια και ενδιαφερόμενους, να τους φέρει κοντά και να διευκολύνει την διοχέτευση των χρημάτων από εκεί όπου υπάρχει διάθεση κεφαλαίου εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο κανονισμός άρει τα σύνορα κίνησης των κεφαλαίων στην Ευρώπη και ευνοεί τα κράτη όπου έχουν μικρότερο πλήθος. Παράλληλα, αυξάνεται το όριο δυνατότητας λήψης χρηματοδότησης από 500.000€ στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει πλέον σε αυτή τη διαδικασία είναι πως σε χώρες που υπάρχουν καλές επιχειρηματικές ιδέες αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος κεφαλαίων, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να βρουν χρηματοδότηση. Εκτός των επιχειρήσεων υπάρχει όφελος και στους επενδυτές οι οποίοι επιτυγχάνουν καλύτερη διασπορά κινδύνου και μεγαλύτερη διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο τους.

Με την κατάλληλη αξιοποίηση, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό και ευέλικτο εργαλείο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και να συμβάλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας μας.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ