ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Στο πρώτο δίμηνο του 2022 ξεκινά η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου
08/12/2021
ΠΗΓΗ: https://www.forin.gr/

Στο πρώτο δίμηνο του 2022 ξεκινά η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

 

 

5082299_F283047118.jpg 

 

 

Παπαθανάσης: Στο πρώτο δίμηνο του 2022 ξεκινά η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Το πρώτο δίμηνο του 2022 ξεκινά ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε, σήμερα το πρωί, η Eurobank για το νέο νομοθέτημα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβιάς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Αθανασόπουλος και οι ερωτήσεις από όσους παρακολουθούσαν τη συζήτηση ξεπέρασαν τις 200.

Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ορίου των φορολογικών απαλλαγών.

"Υπάρχει μια συζήτηση και με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αν θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε το όριο. Αυτό θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού" είπε.

Επίσης διευκρίνισε πως αν η δραστηριότητα μιας μικρής επιχείρησης που ανήκει σε έναν όμιλο, δεν σχετίζεται με τη βασική δραστηριότητα του ομίλου, τότε δικαιούται επιχορήγηση.

"Αν σχετίζεται τότε ενσωματώνεται ο όγκος και η επιχείρηση θεωρείται μεγάλη" σημείωσε.

Ανέφερε πως οι περιφερειακές ενισχύσεις είναι μεγαλύτερες, ότι υπάρχει και επιχορήγηση που φθάνει στο 80% του χάρτη της ενίσχυσης ενώ δίνεται η δυνατότητα και για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να λάβουν επιχορήγηση αν επενδύσουν στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης.

Σχετικά με τα ελάχιστα ποσά για μια επένδυση; ο ίδιος απάντησε "για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει η επένδυση να είναι τουλάχιστον 150.000 ευρώ, για τις μικρές τουλάχιστον 250.000 ευρώ, για τις μεσαίες τουλάχιστον 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες 1 εκατ. ευρώ".

Ακόμη, επεσήμανε ότι δεν λογίζονται δαπάνες πριν γίνει η αίτηση στο σύστημα. "Αν κάποιος έχει ξεκινήσει πριν υποβάλει την αίτηση υπαγωγής της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο τότε απεντάσσεται το σχέδιο του. Όταν ανοίξει το πρόγραμμα, που θα ανοίξει το πρώτο δίμηνο του 2022, τότε με την αίτηση που θα κάνει ο επενδυτής μπορεί να ξεκινά και τις δαπάνες" όπως είπε.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως ένα από τα σημαντικά στοιχεία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων έως το 70% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και η μείωση του χρόνου ελέγχου του φακέλου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Τόνισε πως στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών "γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για την έναρξη επενδυτικών σχεδίων" όπως είπε ενώ διευκρίνισε πως "η συμμετοχή μιας επένδυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμβατή και με τον Αναπτυξιακό Νόμο".

Επιπλέον αναφέρθηκε και στη μείωση του χρόνου και στο ρόλο των ορκωτών λογιστών γι' αυτό, ενώ στην ερώτηση ποιος θα πληρώνει τον τελευταίο είπε πως ο ορκωτός θα πληρωθεί από την πολιτεία για την αξιολόγηση ενώ για τον έλεγχο ολοκλήρωσης του προγράμματος θα πληρώνεται από τον επενδυτή.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι εκτός αναπτυξιακού βρίσκονται οι ατομικές επιχειρήσεις ενώ ανέφερε πως υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν τα σχήματα franchise, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ